Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Працевлаштування та допомога по безробіттю учасникам АТО

Дата: 24.05.2019 11:47
Кількість переглядів: 272

Нормативна база

Як знайти роботу?

Необхідно звернутись до будь-якого зручно розташованого центру зайнятості. У центрах зайнятості існує єдина база вакансій по всій Україні. Усі вакансії – у вільному доступі на сайті www.trud.gov.ua. Можна обрати підходящу роботу у будь-якому регіоні України. Також, можна отримати соціальні послуги, пов'язані з працевлаштуванням – допомогу в пошуку роботи, консультацію та іншу інформацію. Документи при цьому не потрібні. Всі послуги надаються Державною службою зайнятості безкоштовно.

Реєстрація та набуття статусу безробітного

Зверніть увагу! Постановою Кабінету Міністрів України від 09.04.2014 №111 «Питання грошового забезпечення військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період» встановлено, що військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період виплачується грошове забезпечення, з якого сплачується єдиний внесок, в тому числі на випадок безробіття.

Отже, період перебування на військовій службі під час мобілізації зараховується до Вашого страхового стажу, що дає Вам право на отримання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю при зверненні до державної служби зайнятості після проходження військової служби.

Облік та реєстрація в центрі зайнятості проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування. Тобто, можна звернутись до будь-якого зручного територіального органу Державної служби зайнятості, надавши відповідні документи.

Під час проведення реєстрації працівник центру зайнятості заповнює в Єдиній інформаційно-аналітичній системі державної служби зайнятості персональну картку, в якій зазначаються персональні дані безробітного (прізвище, ім’я та по батькові, зареєстроване місце проживання чи перебування, число, місяць та рік народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, відомості про останнє місце роботи або вид діяльності підстава для припинення трудових відносин відповідно до запису в трудовій книжці або іншого виду діяльності, що підтверджено документально).

Які документи потрібно пред'явити, щоб зареєструватись в центрі зайнятості?

Реєстрація учасника бойових дій проводиться за умови пред’явлення:

  • паспорта громадянина України або інший документ, що посвідчує особу,
  • облікової картки платника податків,
  • трудової книжки (цивільно-правового договору чи документа, який підтверджує період зайнятості),
  • військового квитка ( з відміткою про взяття на облік у військовому комісаріаті)
  • диплома або іншого документа про освіту.

Додатково необхідно надати:

  • посвідчення учасника бойових дій або копію довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України (за наявності)
  • витяг з наказу про звільнення з військової служби під час мобілізації
  • довідку про середньоденне грошове забезпечення за останні 6 місяців, видану військовим комісаріатом або військовою частиною .

Послуги Служби зайнятості для безробітних

Основне завдання роботи Служби зайнятості – працевлаштування громадян. З цією метою, центри зайнятості надають широкий спектр послуг, зокрема:

  • консультації та сприяння у пошуку роботи – тимчасової або постійної;
  • отримання матеріальної підтримки шляхом участі у громадських або інших роботах тимчасового характеру;
  • пройти професійну підготовку, перепідготовку або підвищити свою кваліфікацію;
  • відкрити власну справу – організувати підприємницьку діяльність;
  • одноразово отримати ваучер для підтримання конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації, зокрема для учасників АТО – осіб з інвалідністю;
  • отримати матеріальну допомогу на випадок безробіття.

Крім цього, роботодавцям компенсуються за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за працевлаштуваня безробітних, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, зокрема учасника АТО.

Оплачувані громадські роботи та інші роботи тимчасового характеру

Оплачувані громадські роботи та інші роботи тимчасового характеру – суспільно корисні роботи, що здійснюються в інтересах місцевої громади і виконуються добровільно. Оплата праці за громадські роботи здійснюється по факту виконаних робіт, а її розмір не може бути меншим за мінімальну заробітну плату, встановлену законом України за повний місяць роботи.

Як відкрити власну справу і отримати допомогу

Безробітним, які не можуть бути працевлаштовані у зв'язку з відсутністю підходящої роботи, допомога з безробіття може виплачуватись одноразово для організації підприємницької діяльності.

Якщо особа отримала в установленому порядку статус безробітного і бажає почати власну справу, необхідно :

  • пройти тестування на виявлення здібностей до підприємництва;
  • пройти курси з «Основ підприємницької діяльності» за направленням центру зайнятості;
  • скласти бізнес-план та фінансові розрахунки.

Безробітний подає заяву про виплату допомоги з безробіття одноразово для організації підприємницької діяльності і бізнес-план на розгляд спеціальної комісії. Остаточне рішення приймає директор центру зайнятості з урахуванням висновків комісії.

Підвищення кваліфікації або опанування іншої професії

Якщо особа отримала в установленому порядку статус безробітного, але ще не має професії, вона може:

  • пройти професійну підготовку за робітничими професіями, актуальними на ринку праці;
  • отримати роботу після навчання.

Якщо здобута професія неактуальна на ринку праці, особа може:

  • пройти професійну перепідготовку за робітничими професіями;
  • здійснити підвищення кваліфікації як робітника чи спеціаліста, а також пройти стажування на виробництві;
  • підвищити свій кваліфікаційний розряд;
  • отримати роботу після навчання відповідно до здобутих навичок.

Одноразове отримання ваучера

Також, учасник АТО має право на одноразове отримання ваучеру для підтримання конкуретоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за наявності вислуги не менше 10 років. Для отримання ваучера, необхідно звернутись в державну службу зайнятості та:

  • написати заяву на отримання ваучера
  • надати необхідні документи: паспорт, трудову книжку (або її копію), документ про професійно-технічну або вищу освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Отримавши ваучер, можна пройти навчання за професіями та спеціальностями відповідно до затвердженого законодавством переліку, а також самостійно обрати форму та місце навчання.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначений законодавством на момент прийняття рішення про видачу ваучера. У разі, коли вартість навчання перевищує максимальну вартість ваучера, громадянин або його роботодавець зможуть здійснити оплату різниці вартості навчання.

Допомога по безробіттю

Допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за його особистою заявою. Розмір допомоги по безробіттю визначається на підставі відомостей Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування , шляхом перевірки та обміну даними з органами ДФС та ПФУ, залежно від страхового стажу, заробітної плати (доходу), а також довідок про грошове забезпечення, виданих особі військовими комісаріатами, де така особа перебувала на обліку, військовими частинами, органами, де особа проходила службу.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів (особам передпенсійного віку - не більше 720 календарних днів) протягом двох років з дня її призначення.

Який розмір допомоги по безробіттю?

Застрахованим особам ( тим, хто має трудовий та страховий стаж) розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати за останні 6 місяців (визначеної відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266) та в залежності від страхового стажу:

  • до 2 років - 50 відсотків;
  • від 2 до 6 років - 55 відсотків;
  • від 6 до 10 років - 60 відсотків;
  • понад 10 років - 70 відсотків.

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

  • перші 90 календарних днів безробіття - 100 відсотків;
  • протягом наступних 90 календарних днів безробіття - 80 відсотків;
  • у подальшому - 70 відсотків.

Допомога по безробіттю не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців або звільнені з останнього місця роботи з підстав, передбачених статтею 37, пунктами 3, 4, 7 і 8 статті 40, статтями 41 і 45 Кодексу законів про працю України, молодь, яка закінчила або припинила навчання, звільнилась з військової або невійськової служби, мають право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь