Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Чи відповідатиме Міністерство фінансів за закриття шкіл та звільнення вчителів?

Дата: 16.08.2019 16:24
Кількість переглядів: 269

У сфері загальної середньої освіти необхідно економити кошти. У цьому впевнені представники Уряду. При цьому треба піднімати заробітну плату вчителям.

Проектом постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників і установ освіти і науки» передбачено зростання оплати праці педагогів у 2020 році на 20–70%. Далі — поетапне підвищення протягом 2021–2023 років. Планується, аби у 2023 році посадовий оклад освітян зріс до чотирьох прожиткових мінімумів.

Але таке рішення лягло б важким тягарем на місцеві бюджети. Лише у 2020 році на підвищення заробітної плати їм необхідно було б додатково спрямувати понад 5 млрд грн.

Асоціація міст України ще у липні звернулась до Кабміну з проханням переглянути це рішення. АМУ наголошує, що підвищення заробітних плат педагогів потрібно забезпечити відповідним ресурсом із Держбюджету.

Тепер Міністерство фінансів пропонує...звільнити вчителів. І ще висунуло цілу низку додаткових кроків, які мають зекономити кошти держбюджету. Далеко не всі пропозиції матимуть, на думку Асоціації, позитивні наслідки.

Розберемо детальніше.

Міністерство фінансів пропонує:

1) Підвищення заробітної плати вчителів здійснювати лише з одночасним скороченням їх чисельності. Обов’язковий вихід учителів на пенсію по досягненні пенсійного віку або укладання контрактів.

Фактично — звільнення. Такий процес має відбуватись згідно зі статтями 36, 42, 492 Кодексу законів про працю України. Недотримання чинного законодавства призведе до численних судових позовів та пов’язаних із цим, у тому числі з необхідністю оплачувати час вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням, фінансових втрат місцевих бюджетів.

2) Припинення з 01 січня 2020 року фінансування з освітньої субвенції шкіл (крім початкових) з кількістю учнів менше 40 та фінансування освітнього процесу в 10-11 (12)х класах, де менше 20 учнів.

Наслідком цього стане утримання класів за кошти місцевих бюджетів. При цьому бюджетний рік не збігається з навчальним. Таким чином, озвучена за місяць до початку 2019/2020 навчального року пропозиція Мінфіну прямо веде до закриття шкіл, скорочення педагогічних працівників та зриву освітнього процесу у закладах освіти, вважають в Асоціації.

3) Підвищення навчального навантаження на вчителя з 18 до 20 годин.

Це суперечить Закону України «Про загальну середню освіту» (ч.1, ст. 25), де сказано: «Педагогічне навантаження вчителя включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку»Тож, така позиція міністерства потребує відповідної компенсації вчителям із державного бюджету понаднормового робочого часу і не може аргументуватись загальним підвищенням заробітної плати.

*За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України, це призведе до скорочення 44 тисяч (!) вчителів.

4) Підвищення розрахункової наповнюваності класів під час розрахунку освітньої субвенції для районів та ОТГ на 2 пункти.

Асоціація міст України наполягає: це призведе до необхідності повторної оптимізації мережі закладів освітидо невиконання норм наповнюваності класів, що, в свою чергу, поглибить й до того складну ситуацію із наявністю дефіциту освітньої субвенції, зокрема у бюджетах ОТГ.

5) Перегляд діючих умов оплати праці педагогічних працівників з метою оптимізації підвищень посадових окладів, надбавок та доплат.

Якщо казати простіше, рішення Уряду про підвищення оплати праці вчителів тягне за собою зменшення до мінімуму гарантованих законодавством України надбавок та доплат. У тому числі й позбавлення педагогічних працівників щорічної винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання покладених на них обов’язків (це якщо не буде знайдений відповідний ресурс у держбюджеті).

Тож, з вищезазначеними пропозиціями Мінфіну Асоціація міст України — не згодна.

Фактично, Міністерство фінансів України бере на себе повну політичну відповідальність за закриття шкіл, скорочення працівників галузі освіти та зрив освітнього процесу.

Асоціація міст України наголошує: делеговані державою повноваження мають бути забезпечені з Державного бюджету в повному обсязі. А конституційне право учнів на середню освіту не має залежати від спроможності бюджетів громад.

http://www.auc.org.ua/novyna/amu-minfin-bere-na-sebe-politychnu-vidpovidalnist-za-zakryttya-shkil-ta-skorochennya


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь