Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Дострокові місцеві вибори можуть лишити громади без грошей

Дата: 26.07.2019 16:19
Кількість переглядів: 336

Фото без опису

Останнім часом Україною ширяться чутки про можливе проведення дострокових місцевих виборів. Як це може вплинути на розвиток громад та їх бюджети?

 

Є велика загроза, що надходження місцевих бюджетів зменшаться наступного року, а за даними Мінфіну буде уповільнення доходів громад на вісім відсотків”. - Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

 

Досить давно гостро стоїть питання нестачі субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення життєдіяльності громад. А от фінансові обов’язки постійно зростають, що значно уповільнює реформу, а також соціально-економічний та інфраструктурний розвиток міст, селищ та сіл. На цьому неодноразово наголошував і міський голова Запоріжжя, виконавчий директор Запорізького відділення АМУ Володимир Буряк.

Фото без описуЗа рахунок міського бюджету ми вже другий рік покриваємо ті витрати, на які не вистачає коштів у держави. А могли б використовувати їх для розвитку міста: будувати садочки, лікарні, ремонтувати дороги та створювати нові місця відпочинку: парки, сквери, пляжі. Звичайно, місто розвивається, але хотілося б, щоб ці темпи були б швидшими”. - підкреслив Володимир Буряк.

Місцеві ж вибори можуть ще більше зменшити субвенції, які надходять до місцевих бюджетів. На цьому наголосив Олександр Слобожан під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

Фото без опису

Перший виклик для місцевого самоврядування, який постане вже восени – це бюджет місцевого самоврядування на 2020 рік”. - О.Слобожан.

 

Концепція реформування місцевого самоврядування передбачає, що реформа місцевого самоврядування полягає не у кількості об’єднаних громад, а у формуванні спроможних органів місцевого самоврядування. Таких, які зможуть надавати якісні послуги населенню. А відтак проведення місцевих виборів можливо лише за умови завершення реформи місцевого самоврядування.

 

Останнім часом мені не подобається міфологізація того, що у місцевого самоврядування дуже багато грошей. Зараз реалізовано тільки перший етап бюджетної децентралізації – реформа міжбюджетних відносин. Тобто взаємодія центру та місцевого самоврядування щодо розподілу коштів платників податків”, - зазначив Виконавий директор АМУ.

 

Асоціація міст України готова до діалогу задля подолання цієї кризи та формування спроможного місцевого самоврядування європейського зразка.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь