Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

ДО УВАГИ СТРАХУВАЛЬНИКІВ! Інформація від Токмацького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області

Дата: 16.03.2019 10:18
Кількість переглядів: 355

Фото без опису

Правлінням Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) прийнята постанова від 12.12.2018 № 28 «Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України» (далі – постанова № 28), якою встановлено форму Звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України (далі – Звіт). Постанова № 28 набула чинності з 01 січня 2019 року.

У 2019 році, починаючи зі звіту за І квартал 2019 року, страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та/або на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, щокварталу до 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 15 січня подають до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду Звіт до повного погашення заборгованості.

Тобто Звіт за І квартал 2019 року подається страхувальниками до 10 квітня 2019 року за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду.

У разі зміни місцезнаходження або місця проживання, що пов'язане зі зміною адміністративно-територіальної одиниці у звітному періоді, звітність за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) страхувальник подає до відділення робочого органу виконавчої дирекції Фонду, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

У разі погашення страхувальником заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду до кінця звітного періоду, Звіт не подається.

Постановою № 28 скасовано подання Звіту по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (форма Ф4-ФСС з ТВП) та Звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

За результатами проведеного аналізу за 2018 рік та січень-лютий 2019 року по Запорізькій області (по Токмацькому, Оріхівському та Чернігівському районах також) встановлено зростання кількості виданих закладами охорони здоровя листків непрацездатності та оплачених за рахунок коштів Фонду лікарняних листків та днів тимчасової непрацездатності (у тому числі по догляду за хворою дитиною або хворим членом сімї) у порівнянні з аналогічними періодами попередніх років. Збільшилась кількість часто та довго хворіючих застрахованих осіб. Термін перебування на листку непрацездатності, також, зріс. Тому звертаємо увагу на необхідність поліпшення контролю з боку керівників, бухгалтерів та страхового активу за проходженням, призначенням та оплатою лікарняних листків на підприємствах, установах  та організаціях. Необхідно вести облік осіб, які часто та довго хворіють та вживати заходи, щодо скорочення днів тимчасової непрацездатності.

Постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13 затверджено нову редакцію Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

 Комісія утворюється, якщо на підприємстві працевлаштовані понад 15 осіб. Якщо працюючих за наймом 15 і менше, на загальних зборах працівників обирається уповноважений. Але орган, який відповідає за страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, має бути на кожному підприємстві, в установі чи організації та навіть у ФОП, де цю функцію може виконувати сама фізична особа-підприємець. При надходженні листків непрацездатності до страхувальника страховому активу необхідно звертати увагу на відповідність заповнення реквізитів у листку непрацездатності вимогам Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності від 03.11.2004 №532/274/136-ос/1406 та не допускати оплату неправомірно виданих лікарняних. Комісія (уповноважений) мають достатньо широкий перелік повноважень: це не лише призначення допомоги працівникам, але й контроль за правильним нарахуванням матеріального забезпечення, перевірка дотримання застрахованими особами режиму лікування, визначеного лікарем на період хвороби, тощо.

 

Токмацьке відділення

управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування

України у Запорізькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь