Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Інформація Оріхівського бюро правової допомоги в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО»

Дата: 31.05.2018 15:25
Кількість переглядів: 518

ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

???°???????????? ???? ?·?°?????????? ???µ???? ?·?°?????????? ???????µ??

Міжнародний день захисту дітей відмічається кожного року 1 червня. Започатковано  в листопаді 1949 року в Парижі рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950 році в 51 країні світу. В Україні ж «День захисту дітей» почали відзначати з 1 червня 1998 року.

ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

Відповідно до Женевської декларації про права дітей,ухваленої 1924-го року, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була ухвалена 20 листопада 1959 –го і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання ,освіти, соціального забезпечення,фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності,громадського походження,майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків,громадські організації,уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

У 1991 році Україна підписала Конвенцію ООН про права дитини та зобов’язалась їх виконувати. Таким чином в 1991 році було прийнято Закон України про освіту; в 1996 році-прийнято Конституцію України; в 2001 році - Закон України «Про охорону дитинства». Крім того, права дитини виділені окремими статтями Сімейного, Цивільного, Кримінального та Кримінально процесуального кодексів України, а також регулюються такими законами, як «Про оздоровлення та відпочинок дітей», «Про попередження насильства в сім’ї», «Про соціальну роботу з  сім’ями, дітьми та молоддю» тощо. Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють у сфері захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе повноцінним членом суспільства.

Дотримання прав дитини є одним із пріоритетних напрямів роботи Уповноваженого з прав людини. У структурі Секретаріату Уповноваженого створено відповідний структурний підрозділ з питань дотримання прав дитини,до повноважень якого віднесені питання щодо моніторингу стану дотримання в Україні прав дитини,виконання Україною міжнародних зобов’язань у цій сфері та підготовка пропозицій Уповноваженому з прав людини щодо вжиття актів реагування з метою запобігання порушення прав дитини або сприяння їх поновленню.

За роки існування інституту Уповноваженою з прав людини у 2013 році Україна вперше стала членом Європейської мережі омбудсменів з прав дітей (ENOK).

 

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців відділу «Оріхівське бюро правової допомоги» Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділів в рамках з понеділка по п'ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою:

м. Оріхів, вул. Покровська, 58 (за адмінбудинком), тел. 4-31-54.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь